Lepárló gödör

A lepárló gödör alapelve az, hogy a talajnedvesség tartalmát egy üvegház kialakításával nyerjük ki, aminél a napfény hatására a földből elpárolgó nedvesség a fólián lecsapódik, majd pedig a fólia közepéről egy tálba csöpög.Így gyakorlatilag desztillált vizet nyerhetünk,nem csak a föld, de növények leveleinek nedvességtartalmából vagy akár a saját vizeletünkből is. De mint azt fentebb olvashattuk a desztillált víz nem ajánlott közvetlen fogyasztásra, mert nem pótolja az elvesztett elektrolitokat.

Hogy kell elkészíteni a lepárló gödröt?

Ássunk egy 1m X 1m-es és kb. 50cm mély gödröt, aminek a közepére helyezzünk el egy edényt. Az edény köré tehetünk nem mérgező növényről származó leveleket, lombos faágakat, vagy az edény behelyezése előtt vizeljünk bele a gödörbe. Ezek után fedjük le a gödröt átlátszó fóliával, aminek a széleit a gödörből kitermelt földdel tudunk lesúlyozni. Fontos, hogy igyekezzünk légmentesen zárni a fóliát! Helyezzünk egy földdarabot a fólia közepére úgy, hogy az a gödörben elhelyezett edény fölé essen. Az a jó, ha van egy kis „belógása” a fóliának, így könnyebben lecsöpög a víz pont az edénybe. Ha túlélő könyvben látunk, a lepárló gödörről rajzot minden esetben ott van egy cső, amivel a gödörben lévő edényből tudjuk kiszívni a vizet. Na, ezt felejtsük el, nem termel a módszer akkora mennyiségű vizet, amit egy ilyen hosszú szívószállal könnyedén ki tudnánk szívni.

Jellemzően egy nap elteltével már látható mennyiségű víznek kell lennie az edényben, óvatosan vegyük, le a fóliát majd vegyük ki az edény. És íme, a természet által desztillált vizünk. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben vizelet is volt a lepárló gödörben a fólia levétele után nagyon erős ammónia szag lesz, sőt az edény is ammónia szagú lesz, de a benne lévő desztillált víz iható!

Juhász Ákos és Heim Tankréd

Megjelent a Kaliber Különszám 2017 Tavasz (29.) számában.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás